Möjlighetsdagen 14 september 2018

För femte året i rad anordnar vi Möjlighetsdagen! En dag fylld av inspiration, möjligheter, lösningar och rättigheter för dig med funktionsnedsättning.

TEMAT FÖR I ÅR ÄR: FÖRÄLDRASKAP OCH FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER
ANMÄLAN: eller 08-555 44 000

Se program nedan. Notera att det är föreläsningar parallellt i två olika salar.

Eventet är kostnadsfritt och alla är välkomna!

Möjlighetsdagen arrangeras för 5:e året i rad och är en gemensamt tillställning anordnad av: Rehab Station Stockholm, Personskadeförbundet RTP-S, DHR Stockholms läns distrikt, Neuroförbundet Stockholms län, Reumatikerdistriktet i
Stockholms län och BOSSE - Råd, Stöd & Kunskapscenter.

Spinalisköket

10:00-10:45 Rätten att vara förälder ur ett funktionshinders- och barnrättsperspektiv
PIA ENHAGE Funktionshindersombudsman och AGNETA WIDERSTÅHL Barnombudsman - Stockholm Stad.
Stockholm har två program som utgår från barnkonventionen och funktionsrättskonventionen. Pia och Agneta berättar om barns och föräldrars rätt till stöd med utgångspunkt i dessa program.

11:00-11:45 Mamma Pappa Lam - att vara förälder och ryggmärgsskadad
NORA SANDHOLT
Projektet Mamma Pappa Lam fungerar som en kunskapsbank både för personer med ryggmärgsskada och den medicinska professionen. Nora är själv en av initiativtagarna till projektet. I denna föreläsning delar hon även med sig av sina bästa praktiska tips till småbarnsföräldrar med rörelsehinder.

12:00-13:00 Vi bjuder på lättare lunch

13:15-14:00 När en förälder har personlig assistans - hur påverkas vardagen för familjens olika medlemmar?
VIVECA SELANDER
Viveca är socionom med långvarig erfarenhet av kommunal socialtjänst med inriktning mot äldre och personer med funktionsnedsättning.  2015 lade hon fram sin lic-avhandling ”Familjeliv med personlig assistans” vid Stockholms universitet, Institutionen för socialt arbete.

14:15-15:00 Landstingets hjälpmedel till småbarnsföräldrar
GERTRUD ERSON
Gertrud är arbetsterapeut sedan 26 år och har arbetat på Hjälpmedel Stockholm som hjälpmedelskonsulent de senaste 16 åren, bland annat med de hjälpmedel som går att få låna kostnadsfritt av funktionshindrade småbarnsföräldrar.

Rullstolsskolan

10:00-10:45 Vi vill ha barn, vad gör vi om det inte fungerar som planerat?
STEFAN BALOGH leg. arbetsterapeut och sexolog, Bosse Råd och Stöd Kunskapscenter och ROBERTO GONZALES kurator och sexualrådgivare, Rehab Station Stockholm

11:00-11:45 Livets tetris
NINNIE WALLENBORG
Ninnie är en gift tvåbarnsmamma, heltidsarbetande och beroende av personlig assistans dygnet runt. Livets Tetris är en berättelse om kärlek, barnlängtan och om att hitta sin identitet som kvinna och mamma. Om att inte låta funktionsnedsättning stoppa, och att tro på sig själv och sin förmåga!

12:00-13:00 Vi bjuder på lättare lunch

13:15-14:00 Graviditet och förlossning vid funktionshinder
KARIN PETTERSSON
Karin är överläkare och patientflödeschef för Graviditet och förlossning på Karolinska Universitetssjukhuset.

14:15-15:00 Får man bli arg på sin assistent när tålamodet tryter? Vem räddar oss då?
MIKA IHANUS
Mika är författare och ensamstående pappa till en åttaårig tjej. De har båda ett assistansbehov. Mika ska tala om hur man får assistansen att fungera när man har en talskada.